woensdag 24 december 2014

5 moeilijkheden bij Standaard Nederlands

1) De DT-regel

Ik ben er heel zeker van dat ik niet de enige ben die soms eens moeite heeft met dit regeltje. Maar juist daarom wil ik het helemaal onder de knie krijgen! Zeker als juf wil ik het zo goed mogelijk kunnen uitleggen aan mijn leerlingen. Als ik met leuke schemaatjes zal werken en wat kleurrijke afbeeldingen kan ik er een toffe en interessante les van maken.
Voor mezelf heb ik eerst nog even verschillende sites bezocht om me toch wat te verdiepen. Ik ben ook zeker dat ik best nog wat oefeningen zal maken. Maar met de volgende uitleg zal dit al vlotter gaan.




2) Het trema

Ik mis nog vaak bij woorden met een trema om het trema op de juiste plaats te zetten en het juiste aantal klinkers te schrijven. Bijvoorbeeld: ideeën. Dit woord is met 3 keer de klinker 'e' en pas op de derde klinker mag je het trema schrijven. Maar dan heb je bijvoorbeeld ook 'skiën'. Hierbij heb je maar 1 keer de 'e' en op die 'e' staat het trema. 
Dit soort woorden haal ik nogal dikwijls door elkaar. En daarvoor heb ik enkele goede websites die mij verder zullen helpen.




3) Hoofdletters

De regels voor de hoofdletters heb ik al heel veel moeten studeren en toch maak ik hier nog altijd fouten bij. Vanaf het moment dat ik een keuze moet maken in een oefening of het nu met of zonder hoofdletter moet, dan begin ik te twijfelen. En dit mag niet. Daarom heb ik ook voor deze moeilijkheid enkele websites en filmpjes gezocht waarin alles nog eens wordt uitgelegd.




4) Is het nu C of is het K?

Ook dit is geen gemakkelijke spellingsregel. Ik betrap mezelf soms dat ik een woord weer eens verkeerd schrijf.
Hier volgen de links die ik vond waar ze me de spellingsregel uitleggen:




5) Apostrof

En dan last but not least, de apostrof. Als leerkracht in spe is het ook belangrijk om deze regel goed onder de knie te hebben. Ik wil ook dit zo goed mogelijk aan de kinderen kunnen uitleggen zodat ze het nooit meer zullen vergeten! En als uitleg voor mij heb ik dit gevonden:




dinsdag 23 december 2014

Het pietenproject

Na enkele keren brainstormen en activiteiten uitwerken samen met de werkplekgroep was het eindelijk zover! Donderdag 4 december stonden we 's morgens vroeg al te popelen om zwarte piet te spelen. Alles was klaargezet, iedereen hielp elkaar met het schminken en in orde brengen van de pakjes. En dan was het tijd om ons volledig in te leven in onze nieuwe rol. Eerst even gaan zot doen op de speelplaats en daarna nog veel zotter in de klassen.
Ik vond het zalig om de kinderen hun ogen zo te zien fonkelen het moment dat ze zagen dat de zwarte pieten binnenkwamen. Samen met hen hebben we spelletjes gespeeld en veel gedanst.

De voormiddag in de wijnbergschool in Wevelgem ging veel te snel vooruit. We moesten op tijd vertrekken dat de kinderen ons zeker niet zouden zien. Het was wel een grappig om als zwarte piet in de auto te zitten en ondertussen de mensen op de baan ook nog eens te entertainen.

Gelukkig kunnen we mooie herinneringen overhouden dankzij de foto's die de school op het internet plaatste. Deze kunt u hier terugvinden.

Ik verlang al naar volgend jaar!

(Ik ben de 3e zwarte piet van links te beginnen.)

Enquête onderzoek chattaal bij kinderen. (2)

Om dit onderzoek tot een goed einde te brengen was het de bedoeling om de chattaal van 2 kinderen te analyseren. Over de jongen heb ik in mijn vorig bericht een uitgebreide analyse gegeven.

Het meisje had al een heel andere manier van communiceren. Zij was veel bezig met het zelf maken van lange teksten die ze dan naar haar vrienden doorstuurt en die vrienden moeten het ook doorsturen naar hun vrienden. Zo ontstaat er een lange ketting. Die teksten wilt ze dan origineel maken door in het midden van haar woorden hoofdletters te zetten. Er stonden ook veel meer emoticons bij. Ze verboog nooit haar onbepaald lidwoord 'een' bij mannelijke substantieven. De gij/ge werd ook nooit gebruikt. Wel een drietal keer het woordje 'niet' maar dan zonder de 't'.
Mij viel ook op dat zij veel meer Engelse woorden gebruikte. Zoals de woorden 'Hey', 'bye' en 'love you'.
In haar berichten werden geen verkleinwoorden gebruikt.

Bedankt aan het meisje om zo goed mee te werken!